Favelas
Na vijf lange weken onderzoek was het gedroomde moment dan eindelijk de daar: de reisperiode begon! Na op vrijdag de conceptversie van ons onderzoeksrapport naar de docenten te hebben verstuurd waren wij volledig vrij van verplichtingen. Dat is niet helemaal waar want op zaterdag stond nog een groepsuitje gepland. Wat we die dag gedaan hebben zal me nog lang blijven; we hebben een aantal favelas van Rio bezocht. Van de 14 miljoen inwoners die Rio telt wonen er maar liefst vijf miljoen in die zogenaamde favelas. Favelas zijn arme wijken waar de controle vaak niet wordt uitgevoerd door de politie maar door drugsbendes. De veiligheid en toegankelijkheid van deze favelas verschilt. De ene favelas is vrij toegankelijk en relatief veilig. Met de nadruk op relatief want echt veilig is het er echt niet. Andere favelas worden gecontroleerd door drugsbendes en zijn normaliter ontoegankelijk. Jullie vragen je waarschijnlijk af dat als het zo gevaarlijk, hoe het dan kan dat 25 Nederlandse studenten zich er gewoon kunnen vertonen. Een contact van het bestuur is Nanko van Buren, directeur van IBISS. IBISS zet zich in om de leefbaarheid van de favelas en het toekomstperspectief van kinderen uit deze favelas te verbeteren. Hiervoor ontvangt het project en vooral Nanko veel respect van de 'normale' bewoners maar ook van de drugsbendes. Onder begeleiding van IBISS was het dus mogelijk een favela te bezoeken.
De dag begon met een transfer van het hotel naar een favela die in 2010 gepacificeerd was. Deze pacificering betekent dat het leger en de politie de leiding hebben overgenomen. De overname van Vila Cruzeiro, gelegen in het beruchte Complexo do Alemão, ging niet zomaar. Duizenden zwaar bewapende soldaten en politieagenten hebben in 2010 de wijk bestormd met helikopters en pantservoertuigen. Het zag er nu vrij vredig uit. We hebben een tour gemaakt achter op een motortaxi, een veelgebruikt vervoersmiddel in verband met de smalle straatjes en steegjes. Erg mooi om te zien. De wijken die vaak tegen heuvels opgebouwd zijn hebben mooie uitkijkpunten over de stad. Van de gepacificeerde wijk zijn we met de busjes naar Terra Incantada gegaan. Een wijk waar nog wel veel criminaliteit was. Dit was een vrij jonge wijk. Iets wat te zien was aan de krotjes waar mensen in leefden. In Vila Cruzeiro waren eigenlijk alleen bakstenen huisjes te zien. Hier hebben we een project van IBISS bezocht en hebben we gesproken met een ex-bendeleider die zich heeft aangesloten bij het project. Criminaliteit was hier niet echt zichtbaar, het vond plaats achter gesloten deuren. Dit in tegenstelling tot Vila Alianca, de laatste wijk die wij bezocht hebben. Deze wijk werd volledig gecontroleerd Terca Commando Puro, één van Rio's drugsbendes. De wijk was afgesloten met roadblocks en overal waren bendeleden te zien. Ze waren vrij gemakkelijk te herkennen aan hun pistolen, machinegeweren en granaten. Erg onwerkelijk om mensen daar zwaar bewapend rond te zien rijden op dure motoren en openlijk drugs te zien dealen. We hebben daar een potje gevoetbald tegen de locals, uiteraard verloren. Daarna een barbebecue en toen zat de enerverende dag erop.
Aangezien we iets terug wilden doen en nog een paar dagen in Rio zouden blijven hebben we aangeboden om een dagje mee te werken met het project in Terra Incantada. Zo gezegd zo gedaan. Dinsdag hebben we daar klusjes gedaan. Op z'n Braziliaans weliswaar. Dat wil zeggen dat het tempo er niet echt in zat. Als je een dagje meeloopt, wordt duidelijk waarom alles hier zo lang duurt. Soms best frustrerend voor een Nederlander!
Tussendoor hebben we het Christusbeeld en de beroemde trappen (ondermeer bekend van de clip van Snoop Dogg - Beautiful) van Lapa bezocht. Allebei erg leuk. Vooral het uitzicht en de zonondergang bij het Christusbeeld waren adembenemend.
Op het moment van schrijven zit ik in het vliegtuig van Rio naar Porto Alegre. Één van mijn reisgenoten heeft hier een oud-klasgenoot. Via via kennen we nog een jongen. Zij zullen ons de stad laten zien. De stad schijnt een stuk kouder en meer Europees te zijn dan wat we tot nu toe hebben gezien. Ik ben erg benieuwd!
Eindelijk vakantie, daar heb je toch wel het meest naar uitgekeken. En de Favela's, ook ben je nog in de gelegenheid geweest om deze onder begeleiding te bezoeken. Erg indrukwekkend denk ik, is nooit goed over te brengen wat je ziet, ruikt en ervaart.
Ik vond dat je alles weer heel mooi onder woorden hebt gebracht en wens je heel veel plezier toe de rest van je vakantie.
Liefs je moeder. x:)
Mooi verhaal, ik had er natuurlijk al wat van gehoord via Skype.
Wij staan hier inmiddels aan de vooravond van Nederland - Denemarken en de spanning is voelbaar.
Als we vanavond winnen hebben we een goede kans op de volgende ronde.
Veel plezier daar.
Zo te horen heb je het goed naar je zin! Leuk verhaal en zit met smart te wachten op een nieuwe! ;)
Tot snel!!
Hoi Jurrit,
Ik had al even niet gekeken maar heb nu jouw belevenissen van de afgelopen weken in een keer gelezen. Daaruit proef ik dat het een geweldige ervaring voor jou is. Al die indrukken, geuren en kleuren neem je maar mooi mee in jouw bagage als wereldburger en zal zeker naar meer smaken. Vaak schreven wij op onze vakantieberichtjes uit zonnige en verrre oorden: "het is net Ede maar dan anders, echt anders"!! Gelukkig is het nog niet afgelopen en gaat het nog even door. Wij wensen jou nog veel mooie indrukken en plezier toe.
Rob & Jannie.